Logo

Molinka odkazuje | Včela medonosná, zdraviu spásonosná

Včela medonosná, zdraviu spásonosná

Včela medonosná, zdraviu spásonosná

Včelárstvo a Slovensko

Včelárstvo je jedným z typických znakov Slovenska a Slovanov vôbec. V historických prameňoch z 5. storočia nášho letopočtu sa píše o komunite na strednom Dunaji v Panónskej panve, ktorá vyrába nápoj zvaný medos (dnešná medovina). Preto nie je prekvapením, že slovenské medy patria medzi najlepšie na svete, čo dokazujú aj na medzinárodných súťažiach.

S územím dnešného Slovenska je späté najmä lesné včelárstvo – brtníctvo. Ide o starobylý spôsob získavania včelích produktov zo špeciálnych prírodných alebo umelých dutín stromov – brtov. Slovanom bol tento spôsob vlastný najmä vďaka krajinnému prostrediu, ktoré osídľovali. Včelí med a iné včelie produkty sa tak v stredoveku stali cenným vývozným artiklom Slovanov.  Rozkvet brtníctva pokračoval aj v novoveku, kedy si brtníci zakladali vlastné cechy riadené brtníckymi zákonmi a jednotliví brtníci mali dokonca v lesoch rozdelené revíre.

V súčasnej modernej dobe, ktorá často uprednostňuje kvantitu na úkor kvality, zaznamenávajú tradičné remeslá ako včelárstvo úpadok. O to viac sú však cenené produkty vyrábané podľa pôvodných zvykov a receptúr, s dôrazom na kvalitu a blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Preto sa aj my na Kunowskom majeri venujeme včelárstvu a výrobe 100% včelích produktov.

zahoracky med

zahoracky med Kunowsky majer

MEDicína z úľa

Med patrí medzi tzv. superpotraviny (potraviny, ktoré vykazujú prevahu pozitívnych efektov na zdravie). Zo všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a širokú škálu zložených cukrov, ktoré sú pre živý organizmus nevyhnutné. Zároveň obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a iných liečivých látok s antibakteriálnym, antioxidačným, imunostimulačným a revitalizujúcim účinkom. Med je sám osebe sterilnou látkou. Svojím zložením znemožňuje množenie mikroorganizmov, preto je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín.

Na čo všetko pôsobí blahodárne kvalitný med:

  • sceľuje rany, redukuje jazvy a obnovuje ľudské tkanivo
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu množením probiotických baktérií v črevách
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • podporuje krvotvorbu
  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku
  • pôsobí liečivo pri angíne, chrípke a nachladnutiu
  • pomáha proti nespavosti, podráždenosti a nervozite

Svoju úlohu pri jednotlivých liečivých účinkoch medu zohráva fakt, z ktorej rastliny včela zozbierala peľ. Preto sa pri kúpe medu nebojte včelára spýtať na pôvod a zloženie. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že najkomplexnejšie zloženie má kvetový med, ktorý včely zberajú počas celého roka z viacerých druhov rastlín. Práve preto je mnohými považovaný aj za najzdravší.

Med z Kunowského majera je 100% prírodný, bez prímesí, takže všetku slávu zaň prenechávame výhradne včelám 🙂 Takýto med je navyše vhodný aj pre diabetikov, vďaka jedinečnému zloženiu cukrov.

Kto si rád spríjemní večer po náročnom dni v práci pohárikom chutného moku, pre toho ponúkame alternatívu – typický slovanský nápoj, príjemne sladkú a voňavú medovinu. Podľa nás je naozaj vydarená, treba vyskúšať.

A aby ste nemuseli pri starostlivosti o svoju pokožku plytvať klasickým medom, ponúkame vám pre tento účel medové mydlo. Ako ste sa mohli dočítať vyššie, med má pozitívne účinky pri regenerácii pokožky po poraneniach, okrem toho pokožku hydratuje a zvláčňuje. O príjemnej vôni snáď nemusíme hovoriť 🙂

zahoracky med

zahoracky med Kunowsky majer

Antibiotikum 21. storočia

Práve týmto prívlastkom je označovaný ďalší zo včelích produktov, ktorý nájdete na Kunowskom majeri – propolis. Propolis obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, vďaka ktorým stimuluje imunitný systém a zvyšuje fyzickú odolnosť organizmu voči chorobám. Zoznam ochorení a problémov organizmu, proti ktorým propolis bojuje, je naozaj bohatý. Ste pripravení? Tak poďme na to, patria sem – kožné problémy (ekzém, akné, zápal, pleseň, bradavice, vyrážky), vypadávanie vlasov, odreniny a popáleniny, žalúdočné vredy a iné bolesti žalúdka, problémy s trávením, vysoký krvný tlak, alergie, zubný kaz a bolesti zubov, paradentóza, hemoroidy, chrípka, prechladnutie a zápal hrdla, bronchitída, zápal pľúc, bolesť uší, migréna, omrzliny, kĺbový reumatizmus, dna, infekcia močových ciest, ochorenie obličiek, žlčníkové kamene, skleróza, poruchy krvného obehu…Uf, myslíme, že stačilo. A to sme určite na niečo zabudli. Niet teda divu, že označenie „antibiotikum 21. storočia“ je v tomto prípade na mieste.

Človeku sa až nechce veriť, že tieto malé tvory môžu vytvárať toľko užitočných a výnimočne zdravých produktov. Ak sme týmto článkom docielili, že najbližšie, keď sa vo vašej blízkosti objaví včela, nesiahnete automaticky po novinách alebo inom konečnom riešení, sme len radi. Skúste sa najprv zamyslieť, čo všetko nám včela dokáže priniesť.

Tešíme sa na vás na Kunowskom majeri, ste srdečne vítaní.