Ovečky – noví nájomníci na Kunowskom majeri
Ovčie alebo kravské mlieko? To je otázka…
…na ktorú máme jasnú odpoveď. Vzhľadom na vyšší obsah všetkých organizmu prospešných zložiek v ovčom mlieku môžeme konštatovať, že toto je hodnotnejšie a výživnejšie než mlieko kravské. Dokumentuje to aj priložená tabuľka zo štúdie Ing. Jaroslava Špánika a doc. RNDr. Milana Margetína, PhD zo Slovenského centra poľnohospodárskeho výskumu (porovnanie obsahuje aj kozie mlieko, ktoré však vykazuje taktiež horšie hodnoty ako mlieko ovčie) :
“Veľkou výhodou ovčieho mlieka je navyše i fakt, že ho môžu piť aj ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou, dokonca môže prispieť k liečbe intolerancie. To však nie je všetko. Ovčie mlieko priaznivo pomáha pri liečbe astmy, ekzémov a ďalších kožných problémov. Kompletnú štúdiu si môžete prečítať pod týmto odkazom.
.Hlavné výhody ovčieho mlieka
- Nanajvýš dôležitou zložkou ovčieho mlieka sú tuky. Ovčie mlieko obsahuje skoro dvakrát toľko tuku ako kravské mlieko, pričom tento takzvaný tuk obsahuje tri v tuku rozpustné vitamíny – A, D a E. Takmer päťnásobný obsah vitamínu D je absolútnym dôkazom, že nie je tuk ako tuk. Taktiež obsahuje trojnásobne viac vitamínu B12 ako kravské mlieko a obsah zinku je v niektorých prípadoch až štvornásobný v porovnaní s kravským mliekom.
- Ďalšou zložkou je laktóza, veľmi známa najmä v spojení s intoleranciou, ktorou trpí na Slovensku až 14% populácie. Avšak laktóza v ovčom mlieku sa procesom spracovania rozloží, a môžu si aj ľudia s týmto ochorením pochutnať na mliečnych výrobkoch vyrobených z ovčieho mlieka. Pre ľudí s intoleranciou na laktózu je teda ovčie mlieko a výrobky z neho ideálne, keďže nespôsobujú tráviace problémy ako väčšina výrobkov z kravského mlieka.
- Ovčie mlieko je i dôležitým zdrojom mastných kyselín, a jeho dlhodobá konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v organizme človeka. Je známe, že tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria takzvaný zlý cholesterol. “
Dolný majer, ovečky a bača
Ako môžeme vidieť, ovečky nám ponúkajú najvýživnejšiu a najzdravšiu variantu mlieka a mliečnych výrobkov. A keďže hlavným poslaním Kunowského majera je dodávať vám práve takéto produkty, rozhodli sme sa rozšíriť enklávu našich zvieratiek práve o ovečky. Konkrétne u nás nájdete francúzske plemeno Lacaune, ktoré je pre túto lokalitu a nadmorskú výšku najvhodnejšie. Pochádza z južného Francúzska a pre nás je známe najmä tým, že z mlieka tohto plemena sa vyrába obľúbený syr Roquefort. Slovenské plemená sú určené do vyšších výšok.
Pre naše stádo oviec sme hľadali vhodné riešenie v rámci ich životného priestoru a našej filozofie voľného chovu. Našťastie sme v tomto prípade nemuseli ísť vôbec ďaleko. Za podpory domácich starousadlíkov, Kunovanov, sa nám podarilo dostať k areálu bývalého družstva v Kunove aj s priľahlými lúkami, hneď vedľa Kunovskej priehrady. Odteraz ho budete poznať ako Horný majer. Práve tu teda od apríla nájdete našich nových nájomcov spolu s bačom, pánom Jozefom Zorálkom. Toho sme sa spýtali na všetky dôležité veci, ktoré by ste mali vedieť o voľnom chove ovečiek, výrobe 100% ovčích produktov a jeho ceste k nám na Dolný majer.
Pán Zorálek, ako ste sa dostali k dnes už takmer zabudnutému remeslu baču a ku Kunowskému majeru?
„Táto práca mi bola asi predurčená, pretože okolo oviec a dobytku celkovo som sa pohyboval od útleho detstva, keďže sme mali doma statok a musel som pomáhať. Profesionálne sa tomuto remeslu venujem od roku 2010, kedy som začal chovať ovce v Bielych Karpatoch. Ku Kunowskému majeru som sa dostal tak, že pán Podmajerský hľadal vhodného človeka ku svojim ovečkám na Hornom majeri, a tak oslovil mňa. Veľmi som s rozhodnutím neváhal, pretože ma zaujal nielen projekt samotný, ale najmä pán Podmajerský ako človek. Jeho postoj a názory na chov zvierat a výrobu kvalitných „neoklamaných“ produktov sa mi veľmi páčia.“
Máte nejaké špeciálne recepty, ktoré pri výrobe jednotlivých produktov používate?
„Nemám žiadne vlastné ani špeciálne recepty. Naopak, používam a riadim sa pôvodnými bačovskými receptami, ktoré sú aj 100 rokov staré. Sú to jednoduché recepty, bez nejakého vymýšľania, akurát dnes už v neporovnateľne lepších hygienických podmienkach.“
Keď už ste načali hygienické podmienky. Môžete nám priblížiť, ako bude prebiehať celý proces od pastvy oviec až po výrobu produktov s ohľadom na hygienu a čo najvyššiu kvalitu?
„Ovečky sa budú pásť v ohradenom priestore na novo vysiatej pastvine, kde budú mať vhodnú zmes byliniek a tráv. Tráva bude mať malý vzrast, čím sa snažíme čo najviac znížiť riziko nákazy kliešťovou encefalitídou, keďže kliešte sa v nízkom poraste nezdržiavajú. Navyše, dvakrát do mesiaca budeme odovzdávať vzorky na kontrolu, či sú v mlieku baktérie alebo nie. Dojiť budeme dvakrát denne, a to strojovo. Nadojené mlieko poputuje priamo do nádrže a následne do výrobne, takže počas celého procesu sa zamedzí akémukoľvek kontaktu s ľudskými rukami, tým pádom aj možnej nákaze baktériami.“
Akú starostlivosť si vyžadujú ovečky samotné?
„Ovečky budú mať na Hornom majeri ideálne podmienky. Sú tu vnútorné priestory, kde budú aj nocovať, vonku je dostatok miesta na výbeh a veľa zatienených miest, kde sa môžu počas horúcich dní schovať. Čo sa dojenia týka, na to sú potrební dvaja ľudia – bača a jeho pomocník, valach, ktorý počas dojenia ovečkám prisýpa poživeň. Nástup jednej ovečky na dojenie spolu s výstupom z dojacieho priestoru trvá približne 5 minút. Dojiť budeme od apríla do septembra. V zime budeme ovečky kŕmiť vlastnou zmesou z obilnín. S touto zmesou nám pomáhali aj odborníci z francúzskej firmy, ktorá sa zaoberá chovom oviec už viac ako 100 rokov. Počas celého roka budú ovečky pod dohľadom veterinára. Na nás ostáva pravidelné strihanie srsti, odčervenie a strihanie paznechtov.“
Na aké produkty sa môžu záujemcovia tešiť?
„Budeme vyrábať čerstvý ovčí syr, aj údený o hmotnosti 200g až 500g, 100% ovčiu bryndzu a žinčicu a uvažujeme aj nad výrobou jogurtov z ovčieho mlieka. Navyše, od apríla až do konca roka budeme predávať aj jahniatka.“
Posledná otázka – môžu sa za vami záujemcovia prísť pozrieť na Horný majer a presvedčiť sa na vlastné oči, ako prebieha chov a výroba produktov?
„Samozrejme, my nemáme pred verejnosťou čo skrývať. Potrebné však bude popredu si dohodnúť termín a čas návštevy, aby sme si vedeli naplánovať jednotlivé práce a mali sme čas sa hosťom venovať.“
Ďakujeme pánovi Zorálkovi za zaujímavé informácie a vám pripomíname, že Horný majer otvára svoje brány už v apríli tohto roku. Čerstvý 100% ovčí syr bude k dispozícii pre Vás na Dolnom majeri, tam kde už teraz ponúkame naše čerstvé ryby. 100 % ovčie produkty si budete môcť kúpiť aj v KM bistro & cafe v Senici. Naše produkty nájdete aj v dohodnutých reštauráciách a predajniach ktoré budeme priebežne zverejňovať.
Tešíme sa na vás!
Kunowský majer, – prevádzky Horný majer, Dolný majer a KM bistro & cafe