Na točenú zmrzlinu do KM bistro & café

Na točenú zmrzlinu do KM bistro & café

Na točenú zmrzlinu do KM bistro & café

Pamätáte si na odveký spor Galilea s pápežom? A napadlo vám, že ich spor možno nebol o vesmíre, ale o zmrzline? Pretože Galileo mal fakt pravdu, keď si nedal vytĺcť z hlavy, že sa predsa len točí! V KM bistro & café určite.

Keď sa rozšírila správa o tom, že KM bistro & café mení svojho majiteľa a koncept, dostávali v bistre najčastejšie otázku: „A zmrzlina bude???“ Nuž, čo vám poviem… Už je! A nie hocijaká, ale točená! Ak patríte ku generácii, ktorá si pri slovíčku „točená“ vybaví nostalgickú spomienku na zašlú slávu hotela Slovan a okienko, z ktorého sa predávala zmrzlina, zrejme vám nebude treba hovoriť viac. Točená zmrzlina mala svojho času jednoducho svoj nezameniteľný pôvab, ktorý pozvoľna vytlačili zmrzlinové kopčeky. O to viac nás teší, že točená so svojimi elegantnými krivkami je opäť späť. A je lepšia, než kedykoľvek predtým.

Nová zmrzlinová veľmoc

Zmrzlina v KM bistro & café je doslova a dopísmena dôkazom toho, že keď sa dajú dokopy holandské kravy, belgická čokoláda a talianska technológia, vznikne nová zmrzlinová veľmoc. Zmes, ktorú v KM bistro & café na výrobu zmrzliny používajú, pochádza totiž z mlieka od najlepších holandských farmárov, vďaka čomu obsahuje až 16 % smotanu. A tá do kvalitnej zmrzliny prosto patrí. Ak máte iný názor, dajte si nízkotučný jogurt. Rovnako do nej patrí aj kvalitná čokoláda, a na tú sú zasa machri Belgičania. A potom sa to všetko vloží do talianskeho stroja Carpigiani, v ktorom sa následne udeje celá alchýmia premeny surovín na zmrzlinu. Talianom to v zmrzlinovom biznise jednoducho šliape a tým z Carpigiani zvlášť. Okrem toho, že v Bologni už viac ako 12 rokov prevádzkujú prvú zmrzlinovú univerzitu, ktorá celosvetovo vzdeláva budúcich zmrzlinárskych majstrov, produkujú aj vlastné stroje na výrobu zmrzliny. A tie majú v branži povesť ako perpetum mobile. Dosť bolo teórie :). Poďme si povedať, ako to vo výsledku spolu ladí.

Jeden a pol točka, tri točky…

Mohli by sme povedať iba toľko, že ladí. Ale z toho by ste sa veľa nedozvedeli. Takže si to trošku rozpitveme. V KM bistro & café od stredy „točia“ vanilkovú, čokoládovú z pravej belgickej čokolády a miešanú zmrzlinu. Už vidím tie komentáre na FB… „Táááák máááálo? Žiadne ovocné, šmolkové, nindžakorytnačkové ani mimoňové?“ Nie, vážení, ostane sa pri klasike. Ovocné príchute, samozrejme, pribudnú, ale čuduj sa svete… budú zo skutočného ovocia :). Jedno- alebo dvojfarebnú zmrzlinu si však budete môcť osviežiť jedným z ôsmich originálnych posypov, napr. arašidovou drťou, lentilkami, farebnými pukajúcimi guličkami, srdiečkami pre deti v rôznych chuťových prevedeniach a bez umelých farbív. My sme vyskúšali posyp oreo a môžeme len odporučiť. Pokiaľ ide o veľkosť porcií, vrátili sa v bistre tiež ku klasike. Predávať sa bude malá (jeden a pol točky) a veľká (tri točky) a ich ľubovoľné kombinácie. Ak vám v tom nebráni špeciálna diéta, vypýtajte si ich do kornútka. Pečie ich pán Kulich z Piešťan a sú naozaj skvostné.


Čaro točenej

Kúzlo točenej nespočíva len v jej príjemnom tvare. Je to najmä jej krémová prevzdušnená konzistencia, ktorá lahodí chuťovým pohárikom. Na rozdiel od klasickej zmrzliny, ktorá sa bežne predáva zamrazená na -12 až -16°C, má totiž oveľa nižšiu teplotu (cca -4°C). Pri takejto teplote dokážu chuťové poháriky reagovať na chuťové vnemy citlivejšie a hrdlu nehrozí teplotný šok. V porovnaní s bežnou zmrzlinou tiež obsahuje točená zmrzlina oveľa menej cukru. Až sa teda najbližšie slniečko vykotúľa nad Sotinu, skočte si do KM bistro & café na jednu točenú. Alebo na ľadovú kávu s jednou malou točenou. Z tej sa určite roztopíte.