NA SLADKO – KM bistro & café

NA SLADKO – KM bistro & café

na sladko KM bistro

Kedy ste naposledy jedli krémeš, ktorému sa nepráši z plnky a zahryzli do špicu, z ktorého sa vzápätí vylial vaječný koňak? Ak na tieto otázky nemáte okamžitú odpoveď, potom možno maškrtíte na nesprávnom mieste. Sladký program v KM bistro & café vás vráti do obdobia, kedy sa ešte cesto zarábalo z vajec, múky a cukru, šľahačka bola šľahačkou, tvaroh tvarohom a pieklo sa podľa tradičných receptúr.

 Začiatkom februára sme sa v snahe ešte viac sa priblížiť našim zákazníkom presťahovali aj do Senice a otvorili pre vás KM bistro & café. KM bistro & café, ktoré nadväzuje na hodnoty Kunowského Majera a čoskoro bude ponúkať aj jeho produkty, má ambíciu stať sa priestorom, ktoré budú hostia vyhľadávať v očakávaní tej najvyššej kvality, nezávisle od toho, či k nám prídu na kávu, pivo, lahôdky z majera alebo na zákusok. A práve o zákuskoch dnes chceme hovoriť. Pretože na výbere ich výrobcu a dodávateľa sme si dali extra záležať.

Korene nepustia

Pri hľadaní výrobcu, ktorý by pravidelne plnil naše chladiace boxy sladkými dobrotami, sme sa nenechali zmiasť iba našimi vizuálnymi vnemami. Záležalo nám na tom, aby si na svoje prišli naše chuťové poháriky, ale najmä sme hľadali dodávateľa, ktorý by zdieľal našu filozofiu a hodnoty. Sladké derby o miesto v chladiacom boxe KM bistro & café nakoniec bezkonkurenčne vyhral lokálny dodávateľ Ľubomír Ondrčka, ktorý sa po čase opäť vrátil ku koreňom, poctivým autentickým surovinám a stal sa tak zrejme posledným mohykánom v Senici s rešpektom k tradičnej výrobe. Pretože ako sám hovorí, rozhodol sa prestať robiť ústupky a piecť kvalitné zákusky nezávisle od toho, ako sa to prejaví na ich cene. Definitívne sa tak rozhodol piecť pre ľudí, ktorí očakávajú najmä kvalitu a sú ochotní si za ňu zaplatiť. Ľubomír Ondrčka sa s cukrárenským génom narodil a vyrastal. Mama bola v Senici vychýrenou cukrárkou a rodina niekoľko rokov úspešne prevádzkovala vlastnú cukráreň, o ktorú sa pani Ondrčková starala ako cukrárka a Ľubomír ako prevádzkar. Ako sám rád a s úsmevom hovorí, najmä pre zábavu a vášeň, ktorú k pečeniu cítili. Keď pani Ondrčková náhle odišla do cukrárenského neba, prevzal Ľubomír jej miesto a začal sa výrobe zákuskov venovať sám. Tak ako ho to naučila mama.

Ondrcka Km bistro

Ľubomír Ondrčka

Vaječný koňak nie je puding

„Nežijeme v 19. storočí,“ hovorí Ľubomír Ondrčka. „Cukrárenská výroba prešla modernizáciou a nevidím nič zlé na tom, že sa v nej začali využívať technológie. Pokiaľ však ide o suroviny a výrobné postupy, zasa sa riadim dedičstvom, ktoré mi odovzdala moja mama.“ Vďaka tomuto konzervatívnemu prístupu si môžete byť istí, že zákusky, ktoré u nás ochutnáte, nie sú vyrobené z polotovarov či cukrárenských zmesí. Náš dodávateľ vyznáva jednoduchú teóriu: „Do cesta patrí vajíčko, múka a cukor, nie prášok, ktorý sa zamieša s vodou. V šľahačkovom zákusku má byť šľahačka, v tvarohovom tvaroh a v jogurtovom jogurt.“ Dokonca aj vaječný koňak, ktorý v notoricky známom zákusku „špic“ v posledných rokoch nahrádza hustá pudingová zmes, si v zmysle tejto teórie vyrába sám. Z vajec, mlieka a rumu. Ako inak, podľa maminho receptu.

Uvedomelé maškrtenie

Ľubomír Ondrčka tvrdí, že základom cesta je dobré vajíčko. Tie, z ktorých sa budú piecť zákusky pre KM bistro & café, budú pochádzať od sliepok z Kunowského majera, podobne ako med a v budúcnosti aj mlieko. Našim zákazníkom a všetkým tým, ktorým záleží na tom, čo jedia, tak dávame možnosť maškrtiť uvedomelo a s možnosťou kedykoľvek sa presvedčiť o tom, ako žijú zvieratá, ktorým vďačíme za suroviny na naše sladkosti. Označenie „potravina s preukázateľným pôvodom“ tak vďaka prístupu Ľubomíra Ondrčku získava úplne nový, sladký rozmer. Príďte sa o tom presvedčiť do KM bistro & café. Na svoje si tu prídu zákuskoví tradicionalisti, experimentátori a dokonca aj bezlepkáči.