Na kávu alebo horúcu čokoládu.

Na kávu alebo horúcu čokoládu.

na kávu KM bistro

KM bistro & café kávičkárom. Z lásky.

Kávičkári, pozor! Zbystrite svoju pozornosť a zapojte všetky dostupné vnemy. V KM bistro & café sa rodí nová senická kávová kultúra a žiadny náročný kaviarenský povaľač 😉 by si jej nástup nemal nechať ujsť.

 V piatok popoludní je v KM bistro & café plno a rušno. Medzičasom sa už roznieslo, že zmenilo svojho majiteľa a začali sa tam diať veľké veci. Pozvoľna sa sem navracajú pôvodní štamgasti ale prichádza aj veľa nových zákazníkov, ktorí sa už dopočuli o zmene konceptu a novinkách v sortimente nápojov, sladkostí a, pochopiteľne, kávy. Aj v tejto oblasti nasadilo KM bistro & café latku vysoko a všetkým uctievačom tejto kultovej tekutiny ponúka nadštandard.

na kávu KM bistro & café

Na kávu do KM bistro & café.

Prečo nie sme gurmáni

Pokiaľ ide o schopnosť hodnotiť kvalitu kávy a jej prípravy, máme čo doháňať. Nie je to úplne naša chyba. Slovensko nikdy nebolo kávovou veľmocou a keďže sa dlhodobo úspešne izolovalo pred svetom a ulietalo si na „turkovi“, začali sme pravú chuť kávy a jej variácie objavovať so značným oneskorením. Možno práve preto ešte dnes spôsobujeme baristom a čašníkom mdloby, keď si objednávame „píkolo“ či „mačjáto“ a dožadujeme sa nápravy, keď namiesto „veľkého pressa“ dostaneme malé espresso a k nemu kalíštek horúcej vody. Uf. Aj toto však raz musí skončiť. Je načase sa naučiť byť náročný. A k tomu patrí schopnosť porozumieť kvalite kávy a jej príprave.

Na kávu do KM bistro & café.

Nie je to len o surovine

V KM bistro & café sa rozhodli pre kávu 1862 Premium Julius Meinl, ktorá patrí k najvyššiemu radu káv známej značky. Ide o kávu kvalitatívne porovnateľnú s plantážnymi výberovými kávami, namiešanú z viacerých arabík a cca troch percent robusty, ktorej vďačí za mramorovú penu. Podľa baristu Milana Hrúza, sú pre jej chuť typické ovocné tóny a čokoládová dochuť s vyváženou horkosťou a aciditou. Okrem „Meinla“ si však môžete osviežiť svoje chuťové poháriky aj odrodovou kávou, ktorá pochádza z najlepších plantáží sveta. Tasting týchto špičkových káv začalo bistro s odrodou Tanzania Kilimanjaro, ktorú postupne budú striedať ďalšie odrodové kávy Etiopia Mocca Sidamo,

Guatemala Antigua, Kenya Fancy a Costa Rica Tarrazu, všetko 100 % arabiky. Ako však hovorí Milan, nie je to len o kvalitnom kávovom zrne. Veľkú úlohu zohráva aj stroj, voda a správny spôsob prípravy kávy.

Káva z rolls royceu

Každá objednaná káva v bistre pochádza z kávovaru La Cimbali, ktorý sa vo svete coffefreakov považuje za rolls royce medzi kávovarmi. A presne tak sa v bistre oň aj starajú. „Ďalším dôležitým vstupom, ktorý sa podpisuje na výslednej chuti kávy je voda,“ hovorí barista Milan. „Keď sa pozrieme na mapu Slovenska a porovnáme tvrdosť vody v jednotlivých oblastiach, zistíme, že patríme k lokalitám s najtvrdšou vodou.“ Dobrá káva však potrebuje vodu mäkkú, čo sa dá docieliť iba zmäkčovačmi a ich pravidelnou regeneráciou. No a zvyšok je o už o zručnosti, poctivosti a dodržiavaní postupov pri výrobe kávy. „Laik alebo hosť iba málokedy sleduje baristu či čašníka pri samotnej príprave,“ pokračuje Milan a vysvetľuje: „To, akým spôsobom sa káva pripravuje vysiela jasný signál o tom, ako vážne v kaviarni pristupujú ku kvalite finálneho produktu. Napríklad ak pracujete s odrodovými kávami, vyžaduje si každá z nich použitie vlastného mlynčeka. Alebo skúste niekedy baristu sledovať, či po každej káve vyčistí sitko. Ak to neurobí, ďalšia káva bude o niečo menej kvalitná, pretože zvyšky kávy sa začnú páliť. A to už vôbec nehovorím o tom, že káva sa robí vždy z čerstvo pomletej kávy…“

na kávu KM bistro & café

Na kávu do KM bistro & café

Keď je kávy priveľa

Ak do bistra zavítate po náročnom pracovnom dni, kedy vám v žilách koluje už viac kávy ako krvi, alebo nechcete riskovať bezsennú noc, určite vám padne vhod šálka horúcej čokolády. A keď povieme čokolády, nemyslíme tým hustú pudingovú zmes pripravenú z prášku, ale ozajstnú čokoládu z rozpustených čokoládových mincí najvyššej kvality. Spomedzi dostupných dodávateľov si v bistre na základe vlastných skúseností vybrali slovenskú spoločnosť Lyra, ktorá ručne vyrába čokoládu z kakaových bôbov prémiových odrôd pochádzajúcich z najlepších plantáží na svete. V ich čokoládach tak môžete objaviť chuť kaka z kakaovníkov criollo či trinitario Fino de Aroma. Z horúcich čokolád nájdete v súčasnosti v KM bistro & café horkú 66% čokoládu Madagaskar, mliečnu 44% čokoládu Mexico či panensky bielu extra krémovú White čokoládu. Ak ste niekedy už zažili chuť rozpúšťajúcej sa čokoládovej kocky na jazyku, potom pri vychutnávaní ktorejkoľvek z nich zažijete déja vu. Z bistra si tiež môžete odniesť domov sladký darček v podobe ručne vyrábaných tabuľkových čokolád CHOCOMAZE, pôvodom tiež zo Slovenska. Prekvapia najmä originálnymi posypmi zo sušeného ovocia, kvetov a exotických orechov. Považujeme však za potrebné vás varovať. Ak ich raz lapíte, z ruky ich už nepustíte.

na čokoládu KM bistro & café

Na horúcu čokoládu do KM bistro & café.

Na horúcu čokoládu do KM bistro & café.

Na horúcu čokoládu do KM bistro & café.

Začnite byť nároční

S kávou je to podobne ako s vínom. Väčšinou ho zvykneme hodnotiť spôsobom chutí – nechutí. Pri príprave kávy však okrem vstupných surovín a technológie zohráva obrovskú úlohu aj servis. V KM bistro & café sa nikto nenahnevá, keď sa mu pri príprave kávy budete dívať na ruky. Aspoň si budete môcť byť istí, že v šálke dostanete to najlepšie. A ako je to teda s tými pressami, espressami a piccolom? O tom sa našťastie netreba dohadovať. Toto už za nás vyriešili Taliani a Taliansky inštitút kávy, ktorý presne zadefinoval, že espresso sa pripravuje z cca 7,2 g pomletej kávy utlačenej v páke tlakom 20 kg, pričom extrakcia nápoja trvá 25 – 30 sekúnd a má 25 – 30 ml. Ani zmienka o piccole. To je taký náš slovenský výmysel a ak ste ho niekedy počuli povedať Taliana, môže to znamenať len jedno. Naučil sa ho od slovenskej frajerky. Ak teda v blízkej dobe zavítate do KM bistro & café na kávičku, potešte obsluhu správnym názvoslovím. Odmení sa vám šálkou znamenitej kávy. Alebo čokolády. Podľa toho, po čom vám dušinka práve zapiští.

One Comment

  • by 360slovensko, post on | Reply

    Super, čokoládou ste naozaj prekvapili. Musíme vyskúšať